7 Kasım 2010 Pazar

Memed idi oldu İvan

Terekeme Mehmet, bir Ermeni kızına aşık olur. Kız da onu sever ama babası şart koşar, din değiştirmezse kızıyla evlendirmeyeceğini söyler. Mehmet bakar din değiştirmeden evlendirmiyorlar, din değiştirmeye karar verir. Papazlar ayin yaparken Mehmet'i battaniyeye yatırıp o yana bu yana sallarken üzerine zemzem suyu atarlar. Hep bir ağızdan " Mehmet idi oldu İvan" diye diye onu sonunda Hrıstiyan yapıyorlar. Aradan yıllar geçiyor, Mehmet çolğa çocuğa karışıyor.

Karısı bir gün kendisini din değiştirten papazın perhize gireceğini adete göre evlerine davet etmelerinin uygun olduğunu söylüyor. Mehmet de onları yemeğe davet etmeyi kabul ediyor. Kuzular kesip bol yağlı etli bir yemek hazırlatıyor. Karısı karşı çıkıyor, perhiz yemeği etsiz yağsız olmalı diyor ama laf anlatamıyor bir türlü. Çaresiz kocasının dediği gibi bir yemek hazırlıyor.

Papaz ve arkadaşları yemeğe gelip masadaki yemeği görünce çıkışıyorlar böyle perhiz yemeği mi olur diye. bunun üzerine Mehmet bir parça et alıp peçeteye koyar. Peçeteyi papaza doğru sallarken bir yandan da üzerine yağ serper. Papaz iyice kızınca bu kez başlar "Yağ idi oldu yavan" demeye. Papaz iyice kızınca da "Niye kızıyorsun papaz efendi, Beni sallayıp üzerime su atınca oluyor da yağ atınca mı olmuyor?"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder